Príbuzní Paula Newmana žijú dodnes v Humennom

27.09.2008 Humenné

Bratislava 27. septembra (TASR) - Dohady o tom, že herec Paul Newman má korene na Slovensku, sa potvrdili už v roku 1990, keď sa herec počas návštevy Václava Havla v New Yorku zdôveril novinárom, že pochádza z ...
\"Babička Paula Newmana sa volala Mária Hocmanová. Tá sa vydala za Michala Fecka a z manželstva sa narodila Terézia (matka Paula Newmana, pozn. red), \" prezradila sesternica Terézie Anna Sedlárová, ktorá doteraz žije v Humennom. Terézia po smrti svojej matky a neskôr aj babičky v ôsmich rokoch odišla do amerického Clevelandu za svojím otcom, ktorý už pred rokmi vycestoval za prácou.

Po prvom nevydarenom manželstve sa vydala za Arthura Samuela Newmana. \"Toho si veľmi pochvaľovala, bol to veľmi dobrý človek, \" spomína Sedlárová. Po skončení druhej svetovej vojny začali od Paulovej matky chodiť balíky i listy. Rodine Sedlárovcov poslala asi 20 balíkov s potravinami, šatstvom a bielizňou. V jednom z nich rodina našla i vojenskú uniformu Paula Newmana s emblémom americkej armády na rukáve, ktorý si doteraz uchovali. Okrem toho Anna Sedlárová opatruje niekoľko fotografií interiéru clevelandského domu Newmanovcov aj s vlastnoručným podpisom Paulovej matky na rube každej z nich.

Terézia niesla smrť svojho manžela Arthura veľmi ťažko, preto sa korešpondencia medzi rodinami na niekoľko rokov prerušila. No hercova sesternica z druhého kolena Brigita Sedlárová v 60. rokoch objavila v časopise Film a divadlo Newmanov portrét. \"Veľmi mi pripomínal staršieho brata. Spomenula som si, že doma máme nejaké listy s menom Terézia Newmanová a nedalo mi to pokoj, \" vysvetlila. \"Bola to odvážna myšlienka, no rozmýšľala som, či Paul skutočne nebude náš príbuzný, \" dodala. Brigita napísala list do Ameriky a onedlho prišla odpoveď priamo od Newmana. V liste vyjadril radosť, že našiel svoju rodinu. \"Napísal, že je rád, že objavil príbuzných v Československu a že všetkých pozdravuje, \" ozrejmila. Nezabudol uviesť adresu svojej matky, ktorá žila v Clevelande, čím potvrdil dohady o príbuzenstve rodín. Aj napriek mnohým iniciatívam rodiny však Newman nikdy Slovensko nenavštívil.

Osemdesiattriročnému hercovu začiatkom tohto roka diagnostikovali rakovinu. Podľa medializovaných informácii mal pred sebou len niekoľko týždňov života. Po liečbe v New Yorku sa vrátil domov a podľa jeho slov chcel posledné dni života prežiť so svojou manželkou Joanne Woodwardovou a najbližšou rodinou. Slávny hollywoodsky herec a režisér Paul Newman zomrel v piatok 26. septembra vo veku 83 rokov, keď podľahol rakovine pľúc. Oznámil to dnes hovorca filmovej legendy Jeff Sanderson.

Paul Newman je držiteľom Oscara, Zlatého glóbusu, Emmy a získal i cenu na filmovom festivale v Cannes. Herectvu sa venoval už na škole. Po skončení strednej školy sa prihlásil k vojenskému letectvu. Neprešiel lekárskou prehliadkou, pretože mu diagnostikovali farbosleposť. Preslávil sa svojím druhým filmom Niekto tam hore ma má rád (1956), v ktorom si zahral rolu boxera Rockyho Graziana. V dráme Dlhé, horúce leto (1958) si zahral hlavnú úlohu podpaľača Bena Quicka a zoznámil sa so svojou budúcou manželkou Joanne. Nezabudnuteľnými však boli aj filmy ako Exodus, Sladký vták mladosti, Hombre a Frajer Luke.
 

Vyberte región